РЕЖИМИ ІНКУБАЦІЇ
РЕЖИМИ ІНКУБАЦІЇ
Виведення молодняку курчат в інкубаторах-справа клопітка. Неможливо встановити єдині рекомендації окремо для шкірного. Режими інкубації рекомендовані різними дослідниками, дещо відрізняються. Як до температурних режимів так і по вологості, та періодичності охолодження. Буде потрібно проінкубувати кілька партій яєць, щоб освоїти всі тонкощі і особливості виведення у Ваших умовах. Тому, починаючи з перших партій, привчіть себе до ведення систематичних записів створюваних режимів. По можливості, фіксуйте в журналі свідчення температури і час закладки, результати перегляду яєць - кількість незапліднених яєць, завмерлих (у перші і наступні дні інкубації), час появи прокльову та початку виведення, кількість виведеного здорового молодняку.
https://agrosever.com.ua/g20063888-inkubatory
Аналізи результатів інкубації допоможуть Вам швидше визначитися з режимом інкубації.
У таблиці наведено один з варіантів режимів інкубації, перевірений у роботі на інкубаторі Тандем.
дні |
температура |
охолодження |
вологість |
кури |
|||
1-2 |
38 |
не охолоджувати |
50-60% |
3-10 |
37,8 |
до 30 С 4 хв.1 раз на добу |
50-60% |
11-16 |
37,5 |
30-40 хв 2 рази на добу |
50-60% |
17-19 |
37,2 |
30-40 хв 2 рази на добу |
50-60% |
20-21 |
36,9-37 |
не охолоджувати |
65-75% |
гуси |
|||
1 |
38 |
не охолоджувати |
70% |
2-8 |
37,5-38 |
10 хв.1 раз на добу |
65% |
9-29 |
37,-37,5 |
10 хв .2 рази на добу |
55% |
29-31 |
37,-37,5 |
не охолоджувати |
80% |
качки |
|||
1 |
38 |
не охолоджувати |
80% |
2-8 |
37,5-38 |
25-30 хв 1 раз на добу |
70-75% |
9-24 |
37,5-38 |
15-20 хв.2 рази на добу |
85% |
25-27 |
37,5-38 |
не охолоджувати |
80% |
Тривалість інкубації яєць звичайних перепелів - 17 діб Заклавши яйця в інкубатор, протягом двох годин, витримують температуру +38,2 ° C. Подальша температура інкубації +37,5 º C при відносній вологості 60%. Перший раз яйця переглядають на овоскопі на 5-й день. На 13-15 день температуру знижують до +37,2 º C і вологість - до 55%. Перед виводом яєць зупиняють лоток в горизонтальному положенні на 16-й день інкубації, в цей же час їх знову дивляться. Вивід молодняку повинен відбуватися за температури +37 º C і відносній вологості близько 75%.
Закладення яєць в інкубатор здійснюють після того, як у шафі будуть досягнуті необхідна температура і вологість, найкращий час для закладки 18.00 вечора, тоді виведення буде тривати приблизно з ранку до вечора.
У першій половині інкубації, коли яйці споживає тепло, при відключенні електроенергії - температура буде знижуватись. Для інкубаційного яйця із зародком це не страшно, зародок не загине навіть при охолодженні яйця до 27С. У другій половині інкубації, коли яйці виділяє тепло, небезпечний перегрів інкубаційного яйця вище 40С. У цьому випадку буде летальний результат. У таких випадках необхідно відкривати двері інкубатора і здійснювати охолодження яйця свіжим повітрям.
Ні в якому разі не можна мити яйця перед інкубацією, оскільки при цьому пошкоджується надскорлупна плівка, що має бактерицидні властивості.
Для підвищення виводимості велике значення має своєчасний збір і правильне зберігання яєць. Яйця слід збирати з гнізд не рідше 3 разів на день. Зберігати зібрані яйця потрібно в горизонтальному положенні, періодично перевертаючи. Оптимальна температура - не вище 12 градусів при відносній вологості 75-80%.
Слід пам " ятати, що для збільшення виходу молодняку, яйця зберігати довго не слід. Найкраще їх відразу ж поміщати в інкубатор.